Vlastnosti top prodejce ve 21. století

Prodejní svět se za posledních několik let výrazně proměnil, obchodníci se zaměřují na stále užší segmenty trhu a klienti mají daleko vyšší očekávání i přehled o vaší konkurenci. Svoji roli ve změnách pak hraje i digitalizace, koronavirová pandemie a změny ve spotřebním chování zákazníků. Jak by měl vypadat ideální prodejce, který se v tomto novém obchodním světě dobře uplatní? Přinášíme vám 5 vlastností, které by takový člověk měl mít.

Vyprávění příběhů

Prodejce by měl být především dobrý vypravěč. Ve vašem repertoáru by měly být příběhy o použití vašeho produktu a o úspěchu, kterého vaši klienti ve spolupráci s vámi dosáhli.

Naslouchání klientovi

Podle serveru The Muse je neschopnost naslouchat klientovi stálý problém mezi prodejci. Přitom pokud klienta necháte mluvit, dává vám signály o užitečných informacích, které vám k úspěšnému prodeji velmi pomohou, jako proč vás vůbec daný klient vyhledal, jaká jsou jeho očekávání, priority, apod.

Ochota odmítnout potenciálního klienta

Stejně jako je důležité umět poznat obchodní příležitost a chopit se jí, důležité je i umět odhadnout co nejdříve potenciálního klienta, se kterým obchod vede do slepé uličky. Jestliže mezi vaším produktem a klientem není shoda, raději zákazníkovi produkt nevnucujte.

Schopnost zredukovat nabídku

Mnozí obchodníci si stále myslí, že čím více možností klientovi dají, tím lépe. Opak je pravdou. Abyste zákazníka nezahltili příliš velkým množstvím informací, je nutné, abyste nabídku omezili na dvě, maximálně tři možnosti.

Nabídka něčeho navíc

V rámci dnešní konkurence si často budete muset vypomoci tím, že klientovi nabídnete i určitou přidanou hodnotu. Nemusí se přitom jednat o nic cenného nebo hmatatelného. Stačí určité výhody, jedinečný styl, osobní přístup nebo zajímavé řešení nějakého problému. Musíte se jednoduše odlišit od vaší konkurence.

 

-mm-  

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova