Čtyři tipy, díky kterým přestanete být vtíravým a otravným prodejcem

Jedním z nejstarších stereotypů týkajících se prodeje je představa, že prodejce je hlasitý, vtíravý a otravný člověk, který svým klientům prodá cokoliv, jen aby na tom vydělal. Jak takovým prodejcem nebýt a ulehčit si tak práci a zlepšit své obchodní výsledky?

Moderní vs. vtíravý prodejce

Moderní obchodní profesionál by měl být člověk, který umí rozpoznávat příležitosti, umí naslouchat klientům, efektivně analyzovat jejich potřeby a ve spolupráci se zákazníkem najít to nejvhodnější řešení. Se solidními prodejci lidé rádi jednají a aktivně je i opakovaně vyhledávají, protože jsou zdrojem expertních informací.

Bohužel, stále se vyskytuje i ještě jeden typ obchodníka – a tím je vtíravý, otravný prodejce, který si jednoduše nedá pokoj a který se vždy vše snaží prodat za každou cenu, aniž by dané problematice nějak výrazněji rozuměl. Tento druhý typ prodejce má díky svému přístupu svoji práci značně ztíženou, protože lidé s ním neradi jednají, klienty musí neustále dobývat, nemá od svých zákazníků žádná doporučení a málokdo se k němu opakovaně vrací. Jak nebýt takovým druhem prodejce? Zde jsou čtyři tipy, které byly uveřejněny ve článku na LinkedIn Pulse.

Tip č. 1: Nelžete a držte slovo

Nesnažte se „mlžit“ nebo snad vyloženě lhát. Buďte vždy ke klientům upřímní, i když to v momentální situaci může působit kontraproduktivně.

Tip č. 2: Buďte skutečnými odborníky

Buďte profesionály a skutečnými experty ve vašem oboru. Nikdy se nesmí stát, že potenciální zákazník o něčem ví více než vy.

Tip č. 3: Nebojte se odmítnout klienta

Jestliže nenaleznete shodu mezi potřebami klienta a vašimi produkty, nelámejte nic přes koleno. Přiznejte, že bohužel nemůžete v tomto případě sloužit, a doporučte zájemci další postup.

Tip č. 4: Nabídněte přidanou hodnotu

Buďte pro vaše klienty více než jenom zástupcem korporátu. Měli by ve vás mít oporu a vědět, že se na vás mohou spolehnout i do budoucna.

 

-mm-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova