Chystáte se na pohovor na prodejní pozici? Máme pro vás tři tipy

Pohovor se v mnohém příliš neliší od klasické obchodní schůzky nebo prodejní prezentace. Jenomže produktem, který musíte v tomto případě prodat, jste vy sami. Interview na prodejní pozici je v něčem trochu odlišné než pohovory na jiné pozice. Umět roboticky odpovídat na klasické otázky na pohovoru („Kde se vidíte za pět let?“) může být až na škodu, jelikož předem připravené odpovědi, minimální invence a nedostatek schopnosti improvizovat může být u profese prodejce větším problémem, než u jiných pozic. Zde jsou tři tipy, jak se připravit na pohovor na prodejní pozici.

Tip č. 1: Znejte své CV do posledního detailu

Mějte v hlavě všechna data a čísla, která se týkají vaší osoby a která zmiňujete ve svém CV. Jak uvádí The Muse, dobrý obchodník zná svá čísla, je organizovaný a pamatuje si data. Jestliže budete dotázáni na nějakou statistiku nebo výnosnost týkající se vaší prodejní praxe, očekává se, že řeknete přesná čísla. Naučte se vaše CV nazpaměť, nesmí dojít k rozkolu mezi tím, co říkáte, a co uvádíte ve svém životopise.

Tip č. 2: Rešerše

Zjistěte si o firmě, co nejvíce to jen z volně dostupných zdrojů jde. Máte příbuzného nebo známého, jehož kamarád pro firmu pracuje? Vyzpovídejte ho. Zjistěte, čím se firma pyšní, jaké je její krédo, čím se odlišuje od konkurence. Když se vás pak personalista zeptá, jestli máte nějaké otázky, ptejte se konkrétně, abyste ukázali vaše znalosti.

Tip č. 3: Postupujte jako při prodeji

Na konci pohovoru postupujte tak, jako byste byli na standardní obchodní schůzce. Nechali byste klienta odejít, aniž byste od něho slyšeli, jaký bude další postup ve vašich jednáních? Doufejme, že ne. Stejně tak neodcházejte od pohovoru, aniž byste měli jasno, kdo o dané věci rozhoduje, kdy tak učiní a jaké budou další kroky ve výběrové řízení.

 

-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst

Jak začít Selflearning používat?

Abyste měli jistotu, že Selflearning funguje, máme pro vás ukázkovou variantu na měsíc zdarma.

Vyzkoušet zdarma
Průběžně sledujete trendy a vývoj v oblastech, které vás zajímají
Získáváte návody a tipy, které jsou ihned využitelné v praxi
Vzdělávat se můžete na pracovišti i z domova